Leemans Pompoenen
Winkelwagen
0
0,00 €
Menu
Startpagina
Nieuws
Lemax
Contact
Openingstijden
Pompoensoep
Pompoensoorten
Sierkalebassen
Eetbare Pompoenen
Recepten
Arrangement
Terras
Activiteiten
Hobbyschuurtje
Workshops
Inschrijven workshops
Fotogalerij
2023
2022
2021
Halloween
Meer pagina's
Al onze zaden zijn gekocht bij:
www.jansenzaden.nl
Eetbare Pompoenen
Uchiki Kuri' is één van de meest geteelde Hokkaido pompoenen. Dit ras heeft smaakvol fijn vruchtvlees en kun je eten met schil en al. De vruchten zijn niet al te groot en kunnen op verschillende manieren worden verwerkt in de keuken. Deze pompoen wordt ook wel Rode Hokkaido of Red Kuri genoemd.
Sweet Grey F1 is een lichtgrijze, platronde pompoen. Op de onderkant van de vrucht zit meestal een opvallende verkurkte ring. Het is een mooie decoratieve pompoen die ook eetbaar is. Het stevige vruchtvlees heeft een zoete, vrij neutrale smaak en een donkergele kleur. Het blijft ook nadat het gekookt is mooi stevig. Een ideale pompoen voor zoete en hartige gerechten of om in te maken.
Black Bellota F1 is een zwart-groene Acorn met een lange houdbaarheid. De vrucht heeft diepe ribben en een steel die net zo donker is als de schil van de vrucht. Black Bellota F1 is eetbaar en is door zijn fraaie uiterlijk ook zeer decoratief.
Baby Pam is een eetbare pompoen die ideaal is voor Pumpkinpie. Wil je liever met een snijset of kwast aan de slag? Dan is dit soort ook zeer geschikt. 'Baby Pam' heeft een prachtig gladde, oranje schil en een sterke steel.
Carnival F1 is een vrolijk gekleurde Acorn die ook wel onder de naam Chamäleon aangeboden wordt. De vrucht is eetbaar en heeft een heerlijk zoet vruchtvlees met een nootachtig aroma. Dit soort zit samen met Celebration F1 en Festival F1 in onze Party Mix.
Delicata is een eetbare vrucht die meteen opvalt door zijn langwerpige vorm. Uit dit soort is de verbeterde versie Bush Delicata voortgekomen. De zachte schil is crème of zachtgeel met groene strepen en is ook eetbaar. Het zachtgele vruchtvlees heeft een zoete smaak. Doordat je de vrucht (op de zaadlijst na) helemaal kunt eten, is hij ideaal om te vullen met een mengsel van bijvoorbeeld zilvervliesrijst, rozijnen, kruiden, champignons, ui en fijngehakte nootjes. Eenmaal gevuld laat je hem garen in de oven. Kijk maar eens op internet, daar kun je veel recepten voor gevulde pompoen vinden. Je kunt Delicata natuurlijk ook goed inmaken of verwerken in cake, jam en chutney.
Sweet Dumpling of Patidou zoals de Fransen hem noemen, is een Delicata met de vorm van een Acorn. De vruchten zijn crème kleurig met groene strepen en hebben diepe ribben. Het vruchtvlees is heerlijk zoet en kun je zelfs rauw eten. Ook de schil is eetbaar. Je kunt hem dus op diverse manieren in de keuken bereiden. Hij wordt vaak verwerkt in nagerechten, salades of als puree. Maar je kunt hem bijvoorbeeld ook stomen. Kortom, Sweet Dumpling is een veelzijdig en populair pompoentje!
rangita F1 is een prachtig geribde, kleine oranje pompoen. Dit decoratieve pompoentje is ook eetbaar en heeft een smaak die vergelijkbaar is met de zoete smaak van een Acorn.
anaché is een witte discusvormige vrucht met donkergroene strepen. Hij komt van oorsprong uit Frankrijk en is misschien wel één van de meest bekende Patisson. Veel mensen gebruiken deze fraaie vrucht als decoratie maar je kunt de jonge vruchten ook eten. Je verwerkt ze als de Courgette. Patisson hebben net iets meer 'bite' en toch wel wat smaak van zichzelf. Vaak licht zoet. Dat is iets wat je bij de Courgette soms mist. Oogst de 'baby vruchtjes' (met een doorsnede van 5-7 cm) kort voordat je ze gaat verwerken. Omdat de schil dan nog zacht is, zijn ze erg kwetsbaar en kun je ze niet lang bewaren. Wil je ze liever als siervrucht? Dan laat je ze volledig uitgroeien. De schil is dan harder en kun je ze een paar maanden als decoratie gebruiken.
Orange is een oud Frans ras met een mooie oranje kleur. Deze Patisson heeft vruchtvlees dat geel-oranje van kleur is. Wist je dat de jonge vruchten eetbaar zijn? Je kunt ze verwerken als Courgette maar zijn licht zoet van smaak. Maak er eens lasagne mee of bak een hartige taart en verwerk deze kleine vruchtjes er in zijn geheel in. Verrassend lekker! Op internet zijn wel leuke recepten te vinden. Oogst de 'baby vruchtjes' (met een doorsnede van 5-7 cm) kort voordat je ze gaat verwerken. Omdat de schil dan nog zacht is, zijn ze erg kwetsbaar en kun je ze niet lang bewaren. Wil je ze liever als siervrucht? Dan laat je ze volledig uitgroeien. De schil is dan harder en kun je ze een paar maanden bewaren.
Panaché Jaune de Vert is een zacht gele Patisson met donker groene strepen en een mooie golvende rand. Meestal zie je de strepen pas later tijdens het rijpingsproces verschijnen. Deze van oorsprong Franse vrucht is in een jong stadium eetbaar en op verschillende manieren in diverse recepten te verwerken. Wat dacht je van bijvoorbeeld lasagne, soep of een hartige taart? Je kunt ze zelfs inmaken. Ga maar eens op internet zoeken. Je zult versteld staan wat je allemaal met Patisson kunt maken. Oogst de 'baby vruchtjes' (met een doorsnede van 5-7 cm) kort voordat je ze gaat verwerken. Omdat de schil dan nog zacht is, zijn ze erg kwetsbaar en kun je ze niet lang bewaren. Wil je ze liever als siervrucht? Dan laat je ze volledig uitgroeien. De schil is dan harder en kun je ze een paar maanden als decoratie gebruiken.
Baby Boo is een klein, platrond pompoentje met een room witte kleur. Meestal worden deze vruchtjes als decoratie gebruikt maar wat niet veel mensen weten, is dat je ze ook kunt eten. Baby Boo kun je namelijk heel goed vullen en laten garen in de oven.
Dit witte eetbare pompoentje is mooi geribt en kun je in decoraties heel goed combineren met bijvoorbeeld Black Kat F1 (41623). Maar.... je kunt er zoveel meer mee doen dan alleen decoreren! Ga eens op avontuur in de keuken en maak er iets lekkers van. Wat dacht je bijvoorbeeld van pompoen quiche of pompoen pizza?
Shokichi Green F1 is een bijzonder mini pompoentje. De kleine vrucht is groen heeft lichte strepen. Deze kleine Hokkaido is, net als zijn broertjes 'Red' en 'Grey', perfect voor een éénpersoons gerechtje. Vul hem met een gekruid mengsel van gehakt en rijst en gaar hem verder in de oven. Echt heel lekker! Kijk maar eens rond op internet. Je vindt vast wel een leuk recept.
Waltham Butternut is toch wel één van de populairdere soorten binnen deze familie. Deze Butternut met zijn bleke zandkleurige schil heeft een kleine zaadholte en een zoete smaak die na zo'n 3 maanden narijpen goed tot zijn recht komt. Je kunt hem dan ook heel goed gebruiken voor wat zoetere gerechten en Curry's.
Buen Gusto is een hele mooie, sterk gewratte grijze pompoen. Dit is toch ook wel één van onze favorieten in deze categorie. Deze vrucht komt van oorsprong uit Spanje en is eetbaar. Het oranje vruchtvlees kun je in veel recepten verwerken. Het leuke van Buen Gusto is dat je er eerst als decoratie vrucht van kunt genieten. Na een tijdje begint hij naar zalm roze te verkleuren en dat is het teken dat hij goed rijp is. Geef je hem de tijd om te rijpen dan zal hij echt zijn naam eer aan doen en je belonen met een goede sma
Celebration F1 is een Acorn met een heerlijk zoet vruchtvlees. Dit vrolijk gekleurde pompoentje is zeer geschikt om op verschillende manieren te verwerken in diverse gerechten. Celebration F1 zit samen met Carnival F1 en Festival F1 ook in onze Party Mix
Gele Centenaar is een eetbare Reuzenpompoen met geel vruchtvlees. Dit soort heeft niet de ronde vorm die je meestal ziet, maar is platrond. Het gewicht kan variëren tussen 15 en 50 kg.
Dit geel-oranje pompoentje lijkt erg op Spark F1 maar is iets groter. Dit is een ideaal pompoentje om te vullen en te bereiden in de oven of magnetron. Sam Bicolor is ongeveer 600 gram en groeit aan een rankende plant.
Kamo-Kamo komt uit Nieuw Zeeland en wordt ook wel 'Maori Squash' genoemd. Het is niet helemaal duidelijk hoe de pompoen daar beland is maar er wordt gezegd dat in de achttiende eeuw Spaanse missionarissen zaden van verschillende pompoen soorten, mais, meloen en aardappel introduceerden op Tahiti. Van daaruit zouden de zaden / vruchten zijn verscheept naar Nieuw Zeeland. De Maori zouden zich het kweken van pompoen eigen hebben gemaakt en zo is Kamo-Kamo ontstaan.
Muscat de Provence is een mooi geribte, platronde muskaatpompoen die helemaal rijp een oranje-bruine kleur heeft. Onder de ideale omstandigheden, kunnen ze best groot worden en een doorsnede bereiken van ruim 50 cm! Ze worden daarom vaak bij de groentewinkel en Toko in parten aangeboden. Hij heeft wel even nodig om te rijpen maar eenmaal rijp, is het een heerlijke pompoen die je in verschillende recepten kunt gebruiken.
Angel Hair F1 is een gele Spaghettipompoen van ongeveer 1,5 kg. Met het vruchtvlees kun je leuke gerechten maken. Het is een prima alternatief voor pasta maar je kunt het ook koud in een salade verwerken. Weet je niet hoe je de sliertjes maakt? Je kunt het op verschillende manieren doen maar dit is misschien wel de meest makkelijke manier: Snijd de pompoen in de lengte doormidden en haal de zaadlijst eruit. Leg de helften met het snijvlak naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze ongeveer 35 minuten in en voorverwarmde oven van 200°C garen. Trek dan met een vork door het vruchtvlees zodat er sliertjes ontstaan. Verwerk de sliertjes in je uitgekozen recept en smullen maar!
Stripetti F1 is de Spaghettipompoen die we tegenwoordig vaak in de supermarkten kunnen vinden. Ze zijn goed te herkennen aan de zacht gele basiskleur en donkergroene strepen die in de lengte over de vrucht lopen. Deze makkelijk te kweken vruchten worden ongeveer 1,5 tot 2 kg en kun je op diverse manieren in verschillende gerechten verwerken. Door zijn groeiwijze is Stripetti F1 ook geschikt voor verticaal tuinieren of een pompoentunnel. Zorg wel voor voldoende ondersteuning want er komt best wat gewicht aan de constructie te hangen!
Bal Kabagi wordt vanwege zijn zoete vruchtvlees ook wel Honingpompoen genoemd. Deze pompoen wordt in Turkije veel in zoetigheid en gebak verwerkt. Je kunt het gele vruchtvlees ook erg goed verwerken in een heel simpel bijgerechtje voor bij de barbecue. Snijd zo'n 300 gram vruchtvlees in kleine blokjes en verwarm in een braadpan of wok wat olie. Bak de blokjes met peper en zout in ongeveer 10 minuten beetgaar op middelhoge temperatuur. Rooster ondertussen een handje (gemengde) nootjes in een droge koekenpan, rasp een stukje verse gember (± 1 cm) en pers een teentje knoflook. Als de pompoenblokjes beetgaar zijn, voeg je de nootjes, geraspte gember, knoflook en een eetlepel honing toe en bak alles even goed door. Giet het over in een leuk schaaltje en verkruimel er nog wat Feta kaas overheen.
Valenciano is een mooie witte pompoen. De vruchten zijn platrond van vorm en zijn licht geribt. Qua vorm lijkt hij wel op 'Flat White Boer' (41630) maar Valenciano is wat witter en wat kleiner. Een mooie handzame pompoen dus. Het oranje vruchtvlees kun je in verschillende gerechten verwerken.
Flat White Boer is een platronde, licht geribte pompoen met een wat grauw witte kleur en komt van oorsprong uit Zuid-Afrika. Hij is ook wel bekend onder de naam 'Flat White Boer van Niekerk'. Deze vrij grote pompoenen zijn eetbaar. Het donkergele vruchtvlees is goed te gebruiken voor bijvoorbeeld soep, puree en taart.
Early Nutter F1 is een Butternut met stevig oranje vruchtvlees. Dit zoete vruchtvlees heeft een licht nootachtig aroma en is heerlijk in bijvoorbeeld pompoen curry of een groenten stoofschotel. Ook kun je er dunne plakken van snijden en ze gebruiken als variant op de lasagnebladen.
Galeux d`Eysines is een hele unieke pompoen. Hij wordt ook wel Pinda pompoen genoemd. Die naam heeft hij te danken aan de 'pinda's' die op de schil groeien. Deze pinda's ontstaan door een schommelende temperatuur. Als het overdag warm is groeit de pompoen snel en ontstaan er kleine scheurtjes in de schil waardoor vruchtvlees en sappen naar buiten worden geperst. Als de vrucht dan 's nachts of door een flinke regenbui afkoelt, stollen de naar buiten geperste sappen en vruchtvlees. Hoe groter de temperatuurverschillen, hoe meer pinda's er op de pompoen komen. Wat veel mensen ook niet weten, is dat de Pinda Pompoen erg lekker van smaak is. Hij heeft een volle zoete smaak en is uitermate geschikt om mee te koken en bakken.
Rode van Etampes wordt ook wel Rouge Vif d'Etampes genoemd. Deze vuurrode pompoen is platrond, heeft een mooie gladde schil en heeft bijna geen ribben. Je kunt ze gebruiken als decoratie maar je kunt ze ook eten. Natuurlijk kun je er soep van koken maar je kunt ook op zoek gaan naar een iets avontuurlijker recept. Daag jezelf eens uit en maak er iets bijzonders van!
Garbo is een mooi geribde, oranje pompoen met een gewicht dat schommelt tussen de 2 en 5 kg. De gladde schil is niet al te hard en is met een scherp mes goed door te snijden. Het vruchtvlees is oranje en heeft een hoog caroteen gehalte. Van deze pompoen kun je veel verschillende gerechten maken en omdat hij niet al te groot is, kun je hem vaak bijna in één keer opmaken. Hou je toch een stuk over? Dan kun je het ingepakt in vershoudfolie nog een paar dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan natuurlijk ook!
Small Sugar is een hele mooie iets platronde, eetbare pompoen met een donker oranje kleur en een stevige donkere steel. Het is een oud Amerikaans ras dat ook wel 'Sugar Pie' genoemd wordt. Het vruchtvlees heeft een wat zoete smaak waardoor hij zeer geschikt is voor het maken van taart en cake. Heb je geen bak ambities, dan kun je hem ook goed gebruiken voor je creatieve uitspattingen met een snijset of penceel.