RECEPTEN
Pompoen cake.
Benodigdheden:
- 200 gr vruchtvlees haikkido pompoen
- 120 gr boter
- 120 gr bruine suiker
- 3 eieren
- 250 gr bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 150 ml magere yoghurt
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de cakevorm in.
Mix de boter en de bruine suiker door elkaar. Voeg een voor een de eieren toe. Voeg de bloem, het bakpoeder en de yoghurt toe en mix tot gladde massa. Rasp de pompoen en roer het er doorheen. Doe het deeg in de cake vorm en zet voor 50 minuten in de oven.
Soep van Uchiki Kuri pompoen. (4-5 pers.)
Benodigdheden:
- 950 gr gepureerde pompoen (om het makkelijk te maken kun je een grote emmer gebruiken waarin we dat alvast voor u gedaan hebben)
- klein beetje water
- 1 zoete paprika
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 kippenbouillon blokje
- 1-2 eetlepels kerriepoeder
- 200 gr kipfilets
- olie
Werkwijze:
Doe de gepureerde pompoen in een pan en voeg een klein beetje water naar smaak toe. Snijd de kipfilets in kleine blokjes. Bak dit met een klein beetje olie. Snijd de zoete paprika, de ui en de knoflook en bak dit kort met de kipfilets. Als de kip gaar is voeg je het toe aan de pompoen. Doe het kippenbouillon blokje en de kerriepoeder erbij. Laat kort koken.
Als je liever een vegetarische versie wil, kun je de kipfilets eruit laten. Je kunt dan een extra zoete paprika toevoegen en eventueel een gewoon bouillon blokje gebruiken in plaats van kippenbouillon.
(Deze soep is gemaakt met Uchiki Kuri pompoen, maar kan ook met de Sweet Grey.)
Sweet Grey pompoensoep.
Benodigdheden:
- 950 gr gepureerde pompoen (grote emmer gepureerde pompoen)
- 1 ui
- 1 prei
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 (runder)bouillon blokje
- olie
- 1 hamlapje
- 1/2 rookworst
Werkwijze:
Snijd het hamlapje in kleine stukjes, snijd ook de prei en de ui en bak dit samen in een beetje olie. Doe de gepureerde pompoen in een pan met een (runder)bouillon blokje en laat vast opwarmen. Voeg eventueel een beetje water toe om het wat te verdunnen. Voeg de ham, prei en ui samen met een theelepel knoflookpoeder toe aan de pompoen. Snijd de rookworst in plakjes en voeg toe aan de soep. Laat de soep even koken.
Voor een vegetarische versie laat je het hamlapje en de rookworst eruit. Voeg wat extra prei toe en eventueel nog een (zoete) paprika.
(Deze soep is gemaakt met Sweet Grey pompoen, maar kan ook met Uchiki Kuri)
Pompoen Toastjes
Benodigdheden:
- 150 gram pompoenpuree
- 200 gram bloem
- 25 gram zachte boter
- 1 theelepel (grof) zeezout
- 5 gram bakpoeder
- ½ theelepel gedroogde tijm
Werkwijze:
Doe alle ingedrienten bij elkaar en kneed hiervan een soepel maar stevig deeg. Voeg wanneer de pompoen erg nat is eventueel wat meer bloem toe. Laat het deeg afgedekt een half uurtje rusten zodat het zich makkelijker laat uitrollen. Rol het deeg uit tot ongeveer 3-4 mm dikte en steek er rondje van ongeveer 4 cm uit. Zet opzij en rol het overgebleven deeg opnieuw uit tot alle deeg op is. Verhit een laagje zonnebloemolie en bak hierin de toastjes aan beide zijden mooi bruin. Dit gaat vrij snel dus zorg dat alles klaarligt. Leg ze op keukenpapier om uit te lekker en bestrooi direct licht met een beetje zout. Gebruik de zachte toastjes van pompoen liefst dezelfde dag. Wil je ze later gebruiken, warm deze dan op in de oven.
Pompoen Humus
Benodigdheden:
200 gr pompoen
200 gr kikkererwten (uit blik)
1 teen knoflook
Sap van een halve citroen
Mespuntje chili
3 el tahini0
5 tl komijn
Takje peterselie
Olijfolie
Peper en zout
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hetelucht).
Snijd de pompoen in stukken. Ik gebruik een flespompoen, deze hoef je niet te schillen. Gebruik je een ander soort pompoen? Schil deze dan even van tevoren. Of gebruik voorgesneden blokjes pompoen, nog makkelijker.
Drizzle wat olijfolie over de pompoen en bestrooi met wat peper en zout. Rooster de pompoen 30 minuten in de oven.
Laat de pompoen afkoelen. Pureer de pompoen met de kikkererwten, de knoflook, het citroensap, de chili, tahini en de komijn glad in de kom van je keukenmachine.
Garneer de pompoenhummus met wat verse peterselie en chili. Heerlijk op een toast of stokbrood.
Pompoenswirls
Benodigdheden:
400 gram pompoen puree
0,25 tl. zout
0,25 tl. Paprikapoeder mild
0,5 tl. uipoeder
0,25 tl. knoflookpoeder
Zwarte peper naar smaak
1 el. Sesamzaadjes. + extra voor garnerring
2 rollen bladerdeeg. [ koeling bv. Tante Fannie of AH huismerk.]
Werkwijze:
Meng de pompoen puree met de kruiden. Rol het bladerdeeg uit op het bakpapier waarin het verpakt is.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg het bladerdeeg in de breedte voor je. Besmeer het vervolgens met het pompoenmengsel. Laat de bovenste 2 cm vrij, zodat de vulling er niet uitkomt tijdens het oprollen.
Rol nu rustig op totdat je een lange rol hebt. Snijd de rol met een scherp mes in plakjes van ongeveer 2 cm.
Bak ze nu in 22 tot 24 minuten in het midden van de oven. Check hierna of ze mooi bruin zijn, en of ook de onderkant goed gaar is.
Heb je pompoen puree over, gebruik het dan eens als basis op je pizza, in plaats van tomatensaus. Of maak er met wat bouillon een soepje van.
Pompoenbladerdeegpakketjes
Benodigdheden:
- 4 plakjes plantaardig bladerdeeg.
- 2 teentjes knoflook, gesneden
- ½ Pompoen
- 2 rode uien in dunne reepjes of ringen
- een flinke scheut plantaardige kookroom (of plantaardige melk)
- 1 theelepel verse rozemarijn
- peper en zout
- snuifje cayennepeper, optioneel
2 eetlepels plantaardige melk, optioneel
Werkwijze:
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook 1-2 minuten. Doe de knoflook na bakken in een bakje en zet het aan de kant
Snijd de pompoen in kleine blokjes en leg ze op de bakplaat. Zet de pompoenblokjes 20-30 minuten in de oven tot ze gaar zijn (ligt aan de oven en de dikte van blokjes hoe lang het duurt)
Doe 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan en voeg de uiringen toe. Schep een paar keer om. Laat de uien in totaal 30 minuten in de pan op laag vuur karameliseren. Schep de uien elke 5 minuten om zodat ze niet aanbranden.
Doe de pompoen samen met de gebakken knoflook, kookroom, rozemarijn, peper en zout en cayennepeper in een stevige blender of keukenmachine en mix tot een romige creme.
Zet een rooster of bakplaat klaar waar de hapjes op kunnen. Verdeel de pompoenmix over de 4 plakjes bladerdeeg (ongeveer 2-3 eetlepels per hapje). Strooi de uien erover. Vouw de punten van het bladerdeeg naar binnen. Bestrijk eventueel de puntjes bladerdeeg naar binnen. Bestrijk eventueel de puntjes bladerdeeg met wat plantaardige melk.
Verhoog de oven naar 220 graden. Schuif de pompoenpakketjes 15-20 minuten in de oven. De uien mogen een beetje krokant worden maar niet aanbranden.
Haal ze uit de oven. Eet ze gelijk op of laat ze even afkoelen.
Een herfstige pompoentaart
Benodigheden:
- 140 G tarwebiscuits
-100 G Boter
-60 G amandelmeel
-500 G pompoenpuree*
- 400 G gecondenseerde melk
- 175 G bruine suiker
- 3 eieren
- 1 snufje zout
-2 tl speculaaskruiden
Werkwijze:
Bekleed een bakvorm met bakpapier. Maal de koekjes fijn (in een keukenmachine, hakmolen of in een goed gesloten plastic zakje en er vervolgens op slaan met een deegroller). Smelt de boter en amandelmeel. Druk het amandelkoekmengsel in de springvorm en zet het in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng de overige ingredienten en giet in de taartvorm. Bak de taart 10 minuten in de oven. Schakel daarna terug naar 180 graden en bak nog 35 minuten.
Benade deze taart als een cheesecake, dus laat 'm eerst helemaal afkoelen op het aanrecht en dan minimaal 4 uur in de koelkast.
* Allereerst moet je pompoenpuree hebben. Deze moet je zelf maken. Het is heel simpel: hak een pompoen in blokjes. Kook de blokjes gaar. Pureer de pompoen. De pompoenpuree moet nu het overige vocht kwijt dus laat je het in een finee zeef boven een bak uitlekken. Nu heb je pompoenpuree!